diumenge, 1 de març del 2009

Alcanar a Brusel·les, contra el Projecte Castor


Els passats dies 12 i 13 de febrer membres de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia van viatjar a Brussel·les per presentar, formalment, una denúncia contra el projecte “Castor” d’emmagatzematge de gas natural, i una sol·licitud d’informació davant la Comissió de Peticions del Parlament Europeu.

Lamentablement hem hagut d’anar a demanar “fora de casa” allò que haurien d’haver fet, sense demanar-ho, les administracions estatal, l’autonòmica valenciana, i la local vinarossenca, que és la de defensar l’interès general del conjunt de municipis afectats per aquest projecte lesiu.

Fins a Brussel·les hem fet arribar la nostra veu, la veu del territori, de tota aquella gent que no volem que se’ns tingui com a “espectadors de tercera fila” o “fitxes de dominó” en el tauler dels grans interessos energètics del govern central. Allí vam denunciar totes aquelles mancances, errors i informació completament interessada de la documentació de l’empresa ESCAL UGS; una documentació parcialment redactada en llengua anglesa, i “acceptada” pel govern central.

Les infraccions de directives comunitàries i l’omissió “premeditada” dels municipis afectats per proximitat a la planta terrestre d’operacions és més que evident, i la falta d’objectivitat, rigor i seriositat que requereix un estudi d’impacte ambiental en un projecte com aquest, demostra els forts interessos a beneficiar uns pocs i perjudicar a molts.

No podem acceptar que l’administració de l’Estat, que en teoria ha de vetllar per garantir un medi ambint adequat i en les millors condicions possibles, per una banda faci campanyes de protecció de la natura, i per altra actuï amb aquesta falta de sensibilitat amb el sud de Catalunya. Des de fa molts anys aquí estem pagant un “cànon” altíssim per ser la “deixalleria industrial” dels interessos del sector energètic espanyol; clavant aquí totes aquelles indústries que no vol ningú altre, i un exemple clar el tenim amb una bona pila de “bolets enverinats” (cementeris i centrals nuclears, parcs eòlics, centrals tèrmiques, etc), i ara un dipòsit de gas que es convertirà en un dels majors dipòsits de tot Espanya i en un dels majors de tot Europa.

Per això vam anar a Brussel·les, per manifestar el nostre total rebuig a un projecte que hipotecarà l’economia dels sectors productius bàsics del territori, tant de la comarca del Baix Maestrat com del Montsià, perquè en termes d’afeccions i perjudicis nosaltres no creiem en barreres geogràfiques, sinó en les persones, i aquí hi vivim persones amb uns deures, però també i sobretot amb uns drets i amb la responsabilitat de denunciar també els mals usos i els abusos. I ara toca moure fitxa a la Comissió Europea i al Parlament Europeu.

Nosaltres des d’aquí continuarem lluitant perquè les coses es facin bé, i això vol dir complir amb tot el procediment i “fer complir” els requisits que marca la legislació estatal, comunitària i europea. Perquè davant de qualsevol interès particular hi ha d’haver els interessos de la gent que vivim aquí, i de tots aquells que volem continuar gaudint d’un paistge singular a la vora del riu Sénia, del nostre i volgut riu Sénia.

Perquè ens mereixem projectes molt millors.
Perquè això no ho volem.

Terres del Sénia, febrer de 2009

(A l'apartat d'enllaços, hem inclòs el blog de l'eurodiputat Raül Romeva, després de la reunió amb els nostres membres al Parlament, on ens recolça en el nostre esforç. I ho ha fet sense demanar-li!!! Gràcies per dedicar-nos un espai al seu blog)