dilluns, 31 de desembre del 2007

Saber o no saber?

Hi ha vegades que una persona té la sensació que es perd alguna cosa, com si es perdés un dels capítols més importants d’una sèrie o el moment més emotiu d’un programa que fa pujar els nivells d’audiència, i en el tema del projecte “Castor” d’emmagatzematge de gas natural passa el mateix.

Recentment ha sortit a la premsa la següent notícia a l’edició digital de Cincodías.com: “ACS, Enagás y Eurogas han firmado un acuerdo para impulsar el proyecto 'Castor' de almacenamiento subterráneo de gas natural, situado en Castellón, que entrará en funcionamiento en 2010 con una inversión estimada de más de 1.200 millones de euros, según informaron las compañías en un comunicado conjunto.” I en aquest joc de milions també es deia que “el grupo presidido por Florentino Pérez aumentará su participación en Escal UGS, la compañía española que desarrolla el proyecto, desde el 5% hasta el 66,67%. Castor Limited Partnership (CLP), de la que Eurogas posee un 73,7%, tendrá el 33,33% de Escal UGS. Una vez entre en funcionamiento el almacenamiento subterráneo de Castor, ACS venderá a Enagás la mitad de su participación del 66,67%. A partir de ese momento CLP, ACS y Enagás poseerán un 33,33% de Escal UGS cada uno”.

També al economista.es es feia ressò de la següent notícia: “Enagás ha comunicado a la CNMV que ha firmado un acuerdo con Eurogas y ACS para impulsar un gran proyecto de almacenamiento subterráneo de gas natural en España. En un hecho relevante, Enagás dijo que la construcción de este sistema de almacenamiento estratégico de gas natural, requerirá una inversión de 1.200 millones de euros. La nota agregó que el acuerdo alcanzado prevé que ACS, que era hasta este momento el contratista "llave en mano" del proyecto denominado Castor, se responsabilice a partir de ahora de su desarrollo y del proceso de financiación. Además, ACS aumentará de forma significativa su participación en la empresa promotora.”

Per altra banda, en l’edició digital de Vinaros News núm. 278 (del 24 de desembre de 2.007 al 6 de gener de 2.008) es diu que El alcalde de Vinaròs, Jordi Romeu, y el primer teniente de alcalde, Javier Balada, han dado a conocer, tras la reunión con el secretario general de Energía del Ministerio de Industria, Ignacio Nieto, que este les ha anunciado que la ubicación definitiva de la planta de gas de Vinaròs se dará a conocer a mediados de enero.”

Tots aquests moviments ens fan pensar no tan sols que alguna cosa molt important està passant per davant dels nostres nassos, un dels capítols més importants del joc d’interessos que és el projecte “Castor” d’emmagatzematge de gas natural, amb l’única diferència que nosaltres ni som números, ni percentatges en un tauler de xifres amb molts ceros a la dreta en el sistema estratègic estatal. I diem “estratègic” perquè, a fi de comptes, tots acaben menjant de la mateixa mà: ja se sap... “poderoso caballero es don dinero”.

S’està parlant del territori sense que el territori puga parlar i decidir sobre el seu futur, com si fóssim una mera inversió de capital, un fons en borsa o un tant per cent en l’IBEX 35, però en aquest joc d’interessos estem nosaltres i tota una manera de viure, amb una indústria que ens hipotecarà per sempre les perspectives de futur del territori. Això hauria de significar alguna cosa i remoure alguna consciència, però en aquest “joc de bastons” nosaltres hi fem nosa.

Es diu també que el Secretari General d’Energia consensuarà no sabem què amb no sabem qui, i en la seua visita a Tortosa se’ns nega la possibilitat de diàleg, possiblement perquè era millor que la roba bruta es netegés a les fosques i sense premsa, i així no es fan les coses. Hem demanat diàleg i ens han donat silenci, hem demanat consens i continuem tenint silenci. Potser és que només es parla quan s’apropa el temps d’eleccions i necessiten vots... potser siga això.

1 comentari:

epsin ha dit...

PELOTASSO DE VIRAROZ AL TERRITORI

L'ajuntament de vinaroz amb el projecte Castor, l'ampliació del port amb un port industrial, un poligon industrial d'uns 2 milions de metres quadrats, L'aigua del canal xerta-senia, per al projecte castor i el futur poligon de la carretera de morella, els molins de vent dintre la mar per abastir les futures industries, com ara el castor, i la carretera de l'arago per la N-232, vinaroz és vol convertir amb una gran ciutat per competir amb castello i tarragona, donant el gran pelotaso al territori.