dimarts, 4 de desembre del 2007

PASA PALABRA

Pasa Palabra es un concurs emès per la TV, basat en un format original britànic anomenat “The Alphabet Game”, en el qual dos concursants intenten acumular segons en diverses proves amb paraules, que serviran per tenir més temps per respondre a totes les definicions de la prova. El concursant pot anar contestant a definicions mentre no falli o demani pausa dient “pasa palabra”, passant el torn a un altre concursant, fins que acaba el seu temps. Els torns es van intercanviant fins que cada concursant esgota el seu temps, i si algun encerta totes les paraules llavors aconsegueix els diners acumulats i guanya la prova.

D’alguna manera en aquest projecte d’emmagatzematge de gas natural anomenat “Castor”, contra l’execució del qual està lluitant la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, les administracions estatals i autonòmiques estan repetint això de “pasa palabra”. I el més trist de tot és que administracions que, presumptament, han de defensar els interessos generals, i no d’alguns en particular, quan els toca el paper d’assumir responsabilitats i dir “senyors, ens hem equivocat” l’únic que responen es “pasa palabra”. És lamentable que fins a la data únicament ha estat l’empresa qui ha vingut a “donar la cara” davant la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, quan estem parlant d’unes administracions que tots paguem religiosament de la nostra butxaca i que continuen jugant a “pasa palabra”, sense donar resposta a les reivindicacions de tot un territori que ara s’ha unit davant d’una agressió sense precedents.

En una carta enviada pel Sr. Recaredo del Potro, president de l’empresa ESACAL UGS SL al president de la PCDTS, donen la seva “respuesta preliminar” als principals temes que formen part del Manifest aprovat en el seu dia per unanimitat popular. Diuen aquí que “las actividades que se desarrollaran (.../...) serán compatibles con el entorno” com si aquí tots ens dediquéssim a la indústria: pasa palabra. O que “las emisiones gaseosas que se producirán por efecto de la combustión de gas natural en nuestras instalaciones seran “compatibles” con el entorno”, a la qual cosa hem de preguntar què entén aquesta gent per “compatibilitzar” emissions gasístiques amb l’entorn: pasa palabra. També ens diuen que aquestes emissions seran “prácticamente inapreciables porque el gas natural es un combustible limpio, de cuya combustión no se producen gases apreciables visualmente”, la qual cosa no vol dir que no se’n produeixin: pasa palabra.

També diuen en aquest escrit que “respeto de las chimeneas (.../...) su altura mínima viene condicionada por cumplimiento de los límites ambientales vigentes”, i ens hauríem de preguntar ara de quins límits estem parlant quan abans les xemeneies eren de 60 metres i aran han decidit que siguin de 20 metres, amb la qual cosa hi haurà molta més contaminació “invisible”: pasa palabra. Per tant, “se minimizará el impacto visual de las instalaciones desde Alcanar”: però... no havíem quedat que no hi havia cap impacte visual? Nova resposta: pasa palabra.

I també que “cualquier actividad industrial que se proyecte deberá ser respetuosa con las que ya están, con su entorno y actividad y también con el turismo y cualquier otra actividad”, a la qual cosa ens hem de preguntar a què es refereix aquesta gent quan diuen que “deberá ser respetuosa con las que ya están” o “con cualquier otra actividad”. Es que n’hi haurà d’altres en un futur? Potser una central de cicle combinat?: Resposta: Pasa palabra. I com a conclusió acaben “JUSTIFICANT” les seves raons amb un “por tanto, no cabe exponer genéricamente y bajo los términos expuestos, como argumento en contra del proyecto falta de seguridad, impacto medioambiental, daños para la agricultura...” és a dir, cap tipus de danys, perquè al seu parer no n’hi ha. Però quan els preguntem si voldrien una indústria com aquesta aprop de casa seva no diuen “pasa palabra”, sinó que simplement diuen que “NO”. Però malauradament, això ja no és cap concurs ni cap joc de paraules, sinó que s’està jugant amb el nostre pa de cada dia i amb el territori: NATROS TENIM LA PARAULA.

Grup jurídico-administratiu
PLATAFORMA CIUTADANA EN DEFENSA DE LES TERRES DEL SÉNIA

Alcanar, desembre de 2007