dimarts, 2 de setembre del 2008

1r Aniversari PCDTS

“Hi ha homes que lluiten un dia i són bons. N’hi ha d’altres que lluiten un any
i són millors. N’hi ha que lluiten molts d’anys, i són molt bons. Però hi ha els
que lluiten tota la vida: aquests són els imprescindibles.” Bertolt Brecht.

El dia 2 d’agost de 2007, quan es publicà la sol·licitud del projecte Castor, s’inicià una de les mogudes ciutadanes més fortes que darrerament hi ha hagut a les terres del Sénia.

Ara que en fa un any voldria apuntar el que considero els trets fonamentals:

1.- Informació: Conèixer i difondre el contingut d’aquest projecte de emmagatzematge va ser l’objectiu principal de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia. Les primeres activitats que vam fer durant el mes de setembre 2007 foren fotocopiar, a la Delegació del Govern de Castelló, els sis-cents folis que tenia el projecte; digitalitzar-los i escampar el seu contingut. Aquest afany de conèixer provocà també una reunió, a Alcanar, amb la direcció de l’empresa Escal UGS.

Buscar la informació no va ser per curiositat i prou, sinó que volíem saber-ho tot per destriar el gra de la palla, i no combregar amb rodes de molí

2.- “NO HO VOLEM”. Aquesta informació sobre el projecte Castor va crear una opinió de rebuig en la gent de la Plataforma i de la major part de la ciutadania. No acceptàrem fa un any, ni ara tampoc, cap de les tres parts del projecte: ni el dipòsit submarí, ni el gasoducte, ni la planta terrestre. Ni la primera ubicació, ni cap altra.

Tots els qui toleren aquestes instal·lacions a les terres del Sénia han acceptat compensacions o acaten cúpules polítiques, que també han rebut prebendes.

3.- La Plataforma naix i es fonamenta en la participació ciutadana, que amb total independència de ideologies o partits polítics, debat i pren decisions en assemblees obertes a tothom, que s’anuncien als mitjans de comunicació, per megafonia i amb cartells.

Cada segon i quart divendres de mes es fan reunions de treball on hi pot assistir qualsevol persona interessada.

4.- Les mobilitzacions constitueixen la forma de donar a conèixer la postura de la Plataforma. En aquest any hem expressat el rebuig al projecte Castor a través de quatre mobilitzacions: la primera en una marxa a peu al lloc de la primera ubicació de la planta terrestre, la segona la marxa lenta de vehicles per la N-340, la tercera tallar la CN-340 amb una botifarrada i la darrera amb una manifestació al nucli urbà de Vinaròs.

Un any pot semblar molt poc temps, i realment ha passat volant; però ha estat molt important per al col·lectiu de persones que formem la Plataforma.

LLARGA VIDA A la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia!

VISCA LES TERRES DEL SÉNIA!
Agost de 2008
JOAN FERRANDO DOMÉNECH