dimarts, 8 de setembre de 2009

Comunicat arran de la modifició del trajecte del gasoducte

Arran de la nova informació apareguda a la premsa sobre la modificació del trajecte gasoducte terrestre, la Plataforma ha emès el següent comunicat.
Descarrega'l!

En l’edició digital del diari “Mediterráneo” del passat 5/09/2009, apareixia aquesta notícia noticia en relació al projecte “Castor” d’emmagatzematge de gas natural: “Escal UGS modifica el gasoducto pero "no informa" sobre el nuevo trazado” La principal oposición al proyecto de construcción de una planta de gas marina en Vinaròs exigirá a la empresa promotora del plan Castor, Escal UGS, "los detalles sobre el nuevo trazado del gaseoducto terrestre". Cabe recordar que entre las alegaciones que la asociación contra el plan presentó ante la Unión Europea se encontraban la referente al trazado terrestre.

La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia considera aquesta noticia en la mateixa “línia de flotació” amb què l’empresa ESCAL UGS ja ens té acostumats, dient per davant una cosa i fent-ne una altra per darrera, com ho demostra la documentació que, durant tot aquest temps, la Plataforma Ciutadana ha anat “desfullant” i que ha donat a conèixer als mitjans de comunicació i a les administracions competents; i que és molt diferent de la que es dóna “públicament i davant els micròfons”.

Estem parlant de la modificació “substancial” d’un gasoducte, un macro-projecte industrial que hipotecarà el territori senienc per sempre, ja que no s’ha d’oblidar que es tracta d’una activitat potencialment contaminant i que, com a tal, l’empresa ESCAL UGS ha iniciat els tràmits per a inscriure-’s al registre com a “GRANDES PRODUCTORES DE RESIDUOS PELIGROSOS”, amb tot el que això pot suposar.

Tanmateix, el fet de modificar el traçat del gasoducte “con nocturnidad y alevosía”, sense informar a la ciutadania i, sobretot, als afectats per aquest projecte, és la lamentable manera d’actuar tant des de l’empresa com des de l’administració estatal i, especialment, de l’Ajuntament de Vinaròs, donant l’esquena als afectats i posant pals a les rodes, però això sí, anant a viatges a Bermeo pagats per l’empresa per lloar les excel·lències d’aquest projecte, i fer veure “que els burros volen”.

Recordarem que no fa gaire es va obrir un expedient sancionador a una empresa que estava fent sondejos en zona de domini públic marítimo-terrestre relacionada amb aquest projecte, i no fa gaire una altra entrava en terrenys particulars sense autorització dels propietaris: “más de lo mismo”.

Per això, aquesta noticia no ens hauria de sorprendre massa, sinó fos perquè implica una sèrie de qüestions que no es poden passar per alt, com és el fet que una modificació de traçat afectarà noves propietats, els titulars de les quals a hores d’ara no saben “absolutament res”, perquè no hem d’oblidar que oficialment hi ha un llistat d’afectats publicat al BOE, encara que pel que sembla “oficiosament” vulguin fer córrer el gasoducte sense dir “ni pio”. A més a més, una modificació de traçat suposa noves afectacions i donar un nou termini d’al·legacions, amb tot el que això comporta.

A banda no hem d’oblidar que hi ha prevista la instal·lació de “de dos grandes líneas eléctricas de muy alta tensión, aéreas e independientes, para garantizar el suministro continuo de energía a la PO, con el consiguiente impacto visual y afecciones sobre los terrenos, (…/…) Se estima que las líneas eléctricas necesarias en este caso tendrían una longitud bastante larga, dado que no se podrían usar las líneas actuales en la zona donde se ubica la PO (…/…)”. Què passarà amb el traçat d’aquestes “grandes líneas eléctricas de muy alta tensión”, també les faran córrer sense dir res?

La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia des de fa molt temps està denunciant davant les administracions públiques la falta de documentació i mesures de prevenció, correctores i indemnitzatòries del projecte “Castor” d’emmagatzematge de gas natural, i per això no ens cansarem d’exigir el dret a la informació. Perquè ja n’hi ha prou d’amagar la veritat i de canviar el discurs segons el vent que bufa.

Terres del Sénia, setembre de 2009
Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia